Svensk ekologi – en succé

Ekologisk smink och hudvård är någonting som vi tycker om här på Salong Moda. För det första tycker vi det är självklart att vi ska kunna använda hudvårds- och skönhetsprodukter utan att naturen ska behöva lida för det. Den har det ju svårt nog redan som det är… Men det där med ekologiska skönhetsprodukter är lite av en djungel, även om det blivit mycket bättre på den fronten. Som ett exempel kan vi ta en artikel i Dagens Nyheter från 2011, där man påpekar att det är lite av en djungel, och att ekologiska skönhetsprodukter bara är en mycket liten del av marknaden, men att det är någonting som är på frammarsch.

Ekologisk hudvård börjar bli stort

Där hade man rätt i sin analys. Ekologisk hudvård är någonting som blivit riktigt stort. Tre år senare (2014) skrev DN om att ekologiska svenska hudvårdsprodukter blivit en succé, inte bara i Sverige utan också utomlands. Skälet är då helt enkelt för att de håller hög kvalitet och att man tänker på helheten – hur sakerna tillverkas och förpackningarna designas är (nästan) lika viktigt som att de fungerar för huden. Enligt DN så är det viktigt för speciellt svenskar att veta vad som finns i de skönhetsprodukter man använder, och hur de tillverkats, och det är någonting vi kan hålla med om.

Ett märke som nämns är Björk & Berries, som nylanserats när artikeln skrevs. Man hade förändrat designen och gjort den mer stilren, men än viktigare var att man nu hade att betydligt starkare eko-tänk. Intressant nog påpekar man också att man inspirerats av den lite mer melankoliska (om man ska vara snäll) sidan av Sverige: Ingemar Bergman, Lars Norén och så. Tydligen så är det något som går hem i utlandet. Men svensk ekologisk hudvård säljs ju i Sverige också; exempelvis hos Fina Mig som länge haft ett starkt fokus på det naturliga och miljömedvetna.